Hoppa till innehåll

Tomt skrammel om försvarsanslaget

22 april 2014

I dag på morgonen begår alliansens partiledare debattartikel om försvarsanslaget. Rubriken i Dagens Nyheter låter meddela att de nu vill höja anslaget med fem miljarder årligen. Det var ju bra tänkte jag, innan jag läste artikeln.

Satsningarna innebär en stegvis förstärkning av försvarsanslagen fram till 2024 då ökningen uppgår till 5,5 miljarder kronor årligen.

Med andra ord är det inte alls någon höjning med 5,5 miljarder årligen. I alla fall inte nu, utan kanske om tio år. Men till dess är det minst två försvarsbeslut och tre val, så allt kan hända.

Ytter­ligare finansieringsförslag bedöms behövas för perioden efter 2018.

Det är alltså inte bara så att höjningarna ligger långt fram i tiden, det saknas dessutom en idé om hur de ska finansieras. Och med tanke på att artikeln även säger att satsningarna ”måste finansieras krona för krona”, så kan det lika gärna med att det blir noll och intet av detta. Och på tal om finansieringen…

För att nå full finansiering kommer vi bland annat att föreslå en överföring av medel från Försvarsmaktens anslag för internationella insatser till förbands- och materielanslagen

Hur var det nu, en höjning av anslaget som ska finansieras med en omfördelning av anslaget? För mig framstår det som lite snurrigt. Hur stor del av den totala ökningen är en faktiskt anslagshöjning och hur mycket är en, förvisso välkommen, omfördelning inom anslaget? Det framgår inte.

För mig framstår detta utspel som ren och skär valpolitik. Regeringen vet att försvarspolitiken är ett av deras svaga kort just nu och därför skjuter de ifrån sig detta. Min tolkning är att de mer eller mindre börjar ge upp valet i höst och därför vill skicka svarte Petter till socialdemokraterna, som kommer vara de som måste hantera frågan i höstpropositionen. Och med denna artikel kommer de då att kunna framställa sig själva som att de ville satsa, även redan det är tveksamt.

Det duger inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: