Hoppa till innehåll

Regeringen och satsningen på försvaret

20 mars 2014

Idag skriver försvarsminister Karin Enström en debattartikel i Svenska Dagbladet, där hon försvarar regeringens försvarspolitik och opponerar mot socialdemokraternas kritik av densamma. Hon har rätt i att det finns mycket som är bra i den nuvarande försvarsreformen. Bland annat är det bra att, som Enström skriver, Försvarsmakten nu ”genomför återigen krigsförbandsövningar och den nationella försvarsplanering har återupptagits”. Det är bra och det finns ytterligare många bra aspekter i reformen.

Men när Enström avslutar artikeln med att regeringen genomfört ”satsningar på försvaret” har hon helt enkelt fel. Och det är ganska lätt att visa på det.

Fredsforskningsinstitutet Sipri sammanställer årligen världens sammanlagda ”military expenditures”, det vill säga hur mycket pengar länderna lägger på sin militära förmåga. Här får man svart på vitt hur det faktiskt ser ut med regeringens påstådda satsningar. Och det är inte vackert, särskilt inte i förhållande till den retorik regeringen erbjuder oss väljare.

De redovisar utgifterna på lite olika sätt, och jag tänkte egentligen bara redovisa två av dessa redovisningar. Sett till andel av bruttonationalprodukten (BNP) lade Sverige 1,4% på försvaret år 2007, som är det sista året med socialdemokratisk budget. För 2012, som är det senaste året Sipri har med i sin databas, var motsvarande nivå 1,2% av BNP. En sänkning med 0,2 procentenheter med andra ord.

Men då invänder vän av ordning att BNP ökat under åren däremellan och att det är det som förklarar den minkade andelen som läggs på försvaret. Då kan vi istället titta på redovisningen i fasta kostnader, räknat på 2011 års penningvärde. Då kan vi konstatera att Sverige lade 7 125 miljoner USD 2007, att jämföra med 6 424 miljoner USD för 2012. Det är med andra ord en reell minskning av försvarsanslaget med ungefär 700 miljoner USD under den nuvarande regeringen.

Så när regeringen påstår sig ha satsat på försvaret, ljuger den helt enkelt. Som jag skrev på Dagens Arena för en tid sedan, moderaterna och den regering de leder är helt enkelt oseriösa i försvarspolitiken.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: