Hoppa till innehåll

Försvarspolitiken och framtiden

06 januari 2014

Lite i skuggan av supervalåret, kommer 2014 att vara superintressant för oss som på olika sätt intresserar oss för försvars- och säkerhetspolitiken. Inte för att det kommer att fattas ett nytt försvarsbeslut under året, utan för att en rad händelser kommer att bädda för den fortsatta inriktningen av politiken. I sommar, vilket förmodligen kommer att vara årets i sammanhanget viktigaste händelse, kommer försvarsberedningen att lägga fram sin rapport med försvarspolitiska rekommendationer, och under hösten ska såväl luftförsvarsutredningen som utredningen om personalförsörjningen och utredningen om försvarssamarbeten presentera sina slutbetänkanden.

Om en knapp vecka drar Folk och Försvars rikskonferens igång i Sälen och den öppnas mot den bakgrund jag just beskrivit. Detta märks i det preliminära program som finns tillgängligt på Folk och Försvars webbplats, där flera av punkterna handlar om just framtiden och hur partierna ser på den. Det innebär att de kommande veckorna kommer försvarsdebatten att vara mer intensivt än normalt och detta då vi haft ett och ett halvt år med ovanligt intensiv försvarsdebatt. Då jag inte har möjlighet att delta på Sälenkonferensen, tänkte jag försöka ge mina fem cents här.

Inför Sälenkonferensen förra året skrev försvarsbloggaren Wiseman’s Wisdoms en lång prolog till dagens läge (de återpubliceras i år hos tankesmedjan Fri Värld här, härhär och nästa del publiceras i morgon). Texterna är väl värda att läsa och ger en bra historisk bakgrund till det nuvarande läget i svensk försvarspolitik. Därmed ger de också en bra bakgrund att utgå från i det fortsatta diskussionen om svensk försvarspolitik. För även om mycket kommer att hända under 2014 är det, som sagt, inte förrän under nästa år som den nya regeringen förväntas presentera en proposition för ett nytt inriktningsbeslut för perioden efter 2015. Med andra ord finns det fortfarande ett stort utrymme att prägla hur försvarspolitiken kommer att se ut framöver.

Annika Nordgren Christensen skrev ett mycket läsvärt blogginlägg i somras, där hon bland annat konstaterar att ”försvarets dimensionering och utformning [inte ska] vara omedelbart kopplad till en hotbildsanalys”. Detta är radikalt och jag är inte helt säker att jag är beredd att gå så långt, men jag håller med Nordgren Christensen att försvarspolitiken i grunden måste vara viljestyrd. Vi måste gemensamt komma överens om vilka uppgifter Försvarsmakten ska ha och vilka förmågor det kräver. Och då måste vi, som Nordgren Christensen skriver, bestämma oss för vilka centrala värden som måste försvaras och vilka vitala förmågor vi anser oss behöva.

I november skrev jag en artikel på Dagens Arena, där jag argumenterar för att säkerheten i närområdet bör vara dimensionerande för den svenska säkerhetspolitiken. Detta inlägg kommer att fortsätta på samma spår.

Luftförsvarsutredningen lade i december fram ett delbetänkande, där de bland annat beskriver fyra tänkbara insatsområden: Östersjöområdet, Norska havet, Sub-Sahara och okonventionella attacker. Dessa insatsområden, tillsammans med de scenarier som beskrivs kopplat till varje område, en bra bild av vilka situationer som kan komma att påverka svensk säkerhet under överskådlig framtid. Som jag ser det visar de därmed att ett närområdesperspektiv i dimensioneringen möjliggör en flexibilitet i användandet av den militära förmågan, såväl för att försvara det egna territoriet som för att agera långt bort från detsamma för att bidra till den globala säkerheten.

Försvarsmakten beskriver, i den rapport från perspektivplaneringen som preseterades under hösten, tre koncept och operativa idéer att använda som grund för fortsatt planering. Dessa tre har alla ett tydligt närområdesperspektiv och har, till skillnad från luftförsvarsutredningen, helt utgått från att svensk säkerhet och svenska intressen kommer att försvaras i samverkan med andra. Tillsammans med luftförsvarsutredningens delbetänkande, ger det bra underlag för fortsatt diskussion om uppgifter, dimensionering och förmågor.

För mig finns det två centrala utgångspunkter för försvars- och säkerhetspolitiken. Den första är att Sverige ska bygga säkerhet i samverkan med andra. Det är omöjligt att tänka sig en situation där vi skulle agera helt på egen hand, eller där vi skulle stå vid sidan av om det hände något allvarligt i vårt nära grannskap. Men etta kräver förberedelser och planering, vilket i sin tur kräver att det finns avtal och regelverk på plats något som aktualiseradesi höstas i och med Försvarsmaktens deltagande i Natoövningen Steadfast Jazz. Tidigare har det funnits politiska låsningar kring detta, men det verkar som att dessa har börjat släppa. Detta är välkommet. 

Den andra är att Försvarsmakten bör dimensioneras utifrån förmågan att skapa säkerhet i närområdet, vilket jag skrev om i en artikel på Dagens Arena i höstas. I detta ingår förmågan att försvara den territoriella integriteten. Om Sverige saknar den förmågan, skapar det en osäker säkerhetssituation i hela närområdet. Men utgångspunkten bör vara, som det hette för några år sedan, utifrån och in snarare än inifrån och ut. Vår geografiska position är väldigt gynnsam, då samtliga våra grannländer är vänligt sinnade vilket gör att en situation där Sverige skulle bli enskilt angripen är svår att tänka sig. Däremot är det inte alls avlägset att föreställa sig att militära maktmedel skulle kunna användas mot några av våra grannländer eller för att skapa oreda i Östersjön.

Försvarspolitiken bör utgå från vilka uppgifter vi vill att den ska kunna lösa och vilka centrala världen som ska försvaras. Låt oss fortsätta diskutera vilka dessa är.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. P-O Rehnquist permalink
  07 januari 2014 10:46

  Intressant inlägg i debatten. Jag kan i stort hålla med om det mesta, men reagerar mot det krassa synsättet i sista stycket.

  Vad du något inlindat säger är att eftersom Finland med sitt territorium och sitt starka försvar skyddar oss i öster så behöver inte vi – Sverige – ha ett så starkt försvar. Det var ju så vi klarade oss igenom det senaste världskriget, men en sådan osolidarisk hållning tycker inte jag att vi ska stå fast vid.

  ..”våra grannländer är vänligt sinnade..” skriver du också. Ja, om du menar Finland och Norge så är det förstås sant, men hur ser du på den snabba och aggressiva upprustningen i Ryssland? Angår inte den Sverige?

  Allt löser sig förstås när vi (formellt) går med i NATO, vilket bara är en tidsfråga enligt min uppfattning.

  Men tack för en initierad och bra artikel! Debatten måste hållas levande.

  • Anders Eriksson permalink*
   07 januari 2014 11:05

   Nja, det var inte riktigt så jag menade men jag förstår att det kan läsas så. Vad jag menade var att då våra grannländer (Norge, Finland, Baltikum, Polen, Tyskland, Danmark) är vänligt sinnade är det svårt att tänka sig att vi kommer att dras in i en konflikt på egen hand. Därför har vi ett ansvar att snarare än att bara fokusera på försvaret av det egna territoriet, skapa förmåga att skapa säkerhet i närområdet. Det vill säga snarare ett motsatt förhållningssätt till hur vi agerade under världskrigen.

   Utvecklingen i Ryssland och inte minst deras agerande (se bl.a. Zapad 13) i Östersjöområdet är oroväckande och ställer nya utmaningar på vår försvarspolitik. Men jag tror ändå inte att det innebär att vi, i alla fall inte på kort sikt, ser ett ensidigt militärt hot mot Sverige. Däremot mot våra östra grannländer, som vi har ett ansvar att bidra till säkerheten för.

   Och nej, jag tror inte att ett medlemskap i Nato är någon slags Alexanderhugg för att lösa alla problem.

Trackbacks

 1. Försvarspolitiken och framtiden | Socialdemokraternas säkerhetspolitiska klubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: