Hoppa till innehåll

Recension i Broderskap: Snart går vi utan er

10 juni 2009

Häromveckan recenserade jag antologin Snart går vi utan er, i de kristna socialdemokraternas tidning Broderskap. Den finns tyvärr inte på nätet, så jag lägger upp den här:

Snart går vi utan er är en antologi där unga, mestadels socialdemokrater, fått fritt uttrycka sin syn på socialdemokratin inför dess 120-årsjubileum. Antologin är spretig, till såväl form som innehåll. Här samsas dikter med akademiska texter. Djupdykningar i enskilda politikområden med mer personliga berättelser.

Många av inläggen fullständigt dryper av frustration. Som Kristin Linderoth, som skriver att det inte spelar någon roll hur snyggt kampanjmaterial som produceras eller hur många dörrar som knackas ”om vi inte kan presentera en vision om ett annat samhälle och konkreta reformer som tar oss dit”. Eller Jytte Guteland och Jon Jordås, som båda pekar på vad effekterna av politisk passivitet i mötet med finans- och klimatkris kan bli.

Och de sätter därmed fingret på den gemensamma vilja som kommer till uttryck i antologins alla delar. Viljan till att ge politiska svar på samtidens problem. Daniel Suhonen lyfter fram den offentliga sektorns roll i en progressiv strategi. Kajsa Borgnäs pekar ut fyra kriser, som samtidigt erbjuder möjligheter för en offensiv och progressiv arbetarrörelse. Johan Hassel pekar på hur allt mer av den politiska organiseringen, och beslutsfattande, måste ske globalt för att svara på gemensamma, globala problem.

Den sammantagna känslan efter att ha läst antologins samtliga delar, är att de uttrycker en vilja att gå framåt. Det är inte alltid konkret och tydligt, men det är alltid engagerat och läsvärt. Och förhoppningsvis lyssnar rörelsens ledande företrädare på bland andra Ellinor Eriksson. För att inte hon, och övriga författare, faktiskt ska gå utan dem.

”Det är dags att börja lyssna på oss nu.
Ta våra förslag på allvar nu.
Välja oss till uppdrag nu.
För det är nu vi vill förändra.
Och i framtiden.”

Jag blev för övrigt uppringd av Broderskaps chefredaktör Ida Holmberg idag, för att prata lite värnplikt och försvarsreform. Det ska bli intressant att se vad hon gör av det samtalet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: